Contacteer onsZoeken

Login
 

BIN Affligem

Buurt Informatie Netwerk deelgemeenten Essene, Hekelgem & Teralfene

Inbrekers slaan vaak toe deze periode: enkele tips om veilig de deur uit te gaan

afbeelding van Walter Swaenepoel
za, 24/12/2016 - 14:25 -- Walter Swaenepoel
U let maar beter wat op als u dezer dagen uw huis verlaat. In de eindejaarsperiode zijn er namelijk opvallend meer woninginbraken dan in de rest van het jaar, zo zegt de federale politie. Op kerst- en oudejaarsavond gaat het zelfs om gemiddeld 400 inbraken. Enkele tips kunnen de kansen verkleinen.
"We zitten momenteel in een donkere periode wat inbraken betreft", zegt Tom Broeckaert van de federale politie. "Over het hele land vinden momenteel zo'n 200 tot 250 inbraken per dag plaats. De afgelopen jaren noteerden we bovendien 400 inbraken op kerst- en oudejaarsavond."
 
Het hoge aantal inbraken komt onder meer omdat veel mensen uit huis zijn. "Zo'n 40 procent van de mensen zijn niet thuis en zijn op familiebezoek of op restaurant. Inbrekers zien waar er beweging is en waar woningen verlaten zijn."
 

Tips voor vanavond en volgende week

 
 1. Kruip in de huid van de inbreker.

  "Loop even in je eigen woning rond om te kijken wat de gevoelige plaatsen zijn", zegt Broeckaert. "Is alles afgesloten? Zijn de ramen gesloten? Enzovoort."
   

 2. Geef een bewoonde indruk, laat wat lichten aan.

   

 3. Vraag aan de buren om een oogje in het zeil te houden.

  "Als je buren wel thuis zijn, omdat ze bijvoorbeeld bij hen een familiefeest organiseren, vraag dan om wat extra op te letten. Laat je buitenverlichting branden, zo zien ze sneller wanneer er iets aan de hand is."

 

Bron: http://deredactie.be/permalink/1.2852888