Contacteer onsZoeken

Login
 

BIN Affligem

Buurt Informatie Netwerk deelgemeenten Essene, Hekelgem & Teralfene

Wat is BIN Essene

Een BIN is wel een gestructureerd samenwerkingsverband tussen burgers in een bepaalde wijk en de lokale politie, dat tot doel heeft het algemeen veiligheidsgevoel te verhogen. Daarnaast kan het ook een aantal sociale en preventieve taken vervullen. Zo blijkt dat in woonwijken of buurten waar een BIN werd opgestart, een grote vorm van solidariteit en samenhorigheidsgevoel groeit, wat de BIN-werking alleen maar ten goede komt. Een buurtinformatienetwerk is geen groepering van mensen die toezichtrondes houden of patrouilleren. 

Als een inwoner van een BIN-zone - ongeacht of deze lid is van een BIN of niet - naar de politie belt om een verdachte handeling of diefstal te melden, dan start de politie - enkel in dringende gevallen - het BIN-netwerk op. De politie stuurt een bericht via de BIN-foon naar de BIN-coördinator, welke dan op zijn beurt de SMS doorstuurt naar alle leden. Dit tekstbericht bevat bijvoorbeeld de boodschap van de politie om waakzaam te zijn en alle buitenverlichting aan te steken. Je moet dus geen schrik hebben dat je elke avond of nacht uit je bed moet met een BIN-melding. Wanneer we het BIN opstarten is het echt nodig dat de bewoners worden gewaarschuwd. Bijvoorbeeld wanneer er in het BIN een woninbraak gebeurde en men de daders heeft zien weglopen.
Via e-mailnieuwsbrief krijgen de BIN-leden ook regelmatig feedback van de meldingen vanuit het BIN en informatie over beveiligingstips en over situaties waarvoor zij oplettend dienen te zijn. De BIN-coördinator stuurt dit door naar de BIN-leden.